elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Bataller: “Hui honrem la nostra tradició, la nostra història i la nostra llengua”

Bataller: “Hui honrem la nostra tradició, la nostra història i la nostra llengua”
  • L’Alcalde de Castellón ha presidit els Premis ‘Valencià de L’Any’ a l’Ajuntament de la ciutat

MÁS FOTOS
Bataller: “Hui honrem la nostra tradició, la nostra història i la nostra llengua” - (foto 2)
Bataller: “Hui honrem la nostra tradició, la nostra història i la nostra llengua” - (foto 3)
Bataller: “Hui honrem la nostra tradició, la nostra història i la nostra llengua” - (foto 4)

L’Alcalde de Castelló, Alfonso Bataller, ha presidit hui els Premis ‘Valencià de L’Any’ que la Fundació Huguet ha otorgat a Emili Rodriguez Bernabéu per la seua labor com a escriptor i a ‘Castelló a Escena’ per la seua defensa del teatre en valencià. A l’’acte que ha tingut lloc en l’Ajuntament de Castelló han estat presents el guardonats i diverses autoritats.

El primer edil ha felicitat als premiats i ha dit que el 9 d’Octubre és una jornada amb un caràcter innegablement festiu i reivindicatiu. Un dia en el que celebrem la nostra història i les fites que ha assolit el nostre poble.

“Perquè Castelló representa l’esperit i l’essència de la nostra terra, d’un Comunitat Valenciana que sempre ha estat sinònim de progrés i de prosperitat. Un territori mediterrani, fèrtil, amb una geografia física i humana plena de contrastos. De la mar a la muntanya, del nostre imprescindible sector agrícola a una indústria potent i amb un marcat caràcter exportador, com és el sector tauleller”, ha senyalat. “Senyes d’identitat que es fonen en un territori de més de 5 milions de valencians que donen vida a esta Comunitat. I una de les coses que més unix el nostre territori és una llengua comuna que vertebra i que ha estat vehicle de comunicació des de fa 8 segles. Un valencià està més viu hui que mai a Castelló. Quasi 2/3 parts dels nostres alumnes estudia en una llengua pròpia que està present a les institucions i, el més important, al carrer. Un treball de normalització que continua i que seguix donant els seus fruits”, ha proseguit Alfonso Bataller en la seua intervenció.

I bona part de l’èxit i de la consolidació del valencià a la vida pública –ha dit- és degut a la contribució d’intellectuals, d’escriptors i de científics, que van decidir que fomentar l’ús de la nostra llengua era fonamental per al desenrotllament de la societat valenciana.

“Castelló va ser protagonista, de nou, amb fites històriques com la signatura de les Normes de Castelló. O amb la proliferació de personalitats d’escriptors i artistes compromesos, més enllà del fet literari, amb la seua terra: Bernat Artola, Gaetà Huguet, Miquel Peris i Segarra o Matilde Salvador són només alguns dels exemples. Hui, gràcies a la tasca de La Fundació Huguet, tornem a celebrar este 9 d’Octubre, premiant a aquelles persones o entitats que treballen per la nostra llengua, per la nostra cultura, pel progrés del nostre poble. Uns premis que enguany han anat dirigits a Emili Rodríguez i al cicle teatral, impulsat des d’ este Ajuntament, “Castelló a Escena”, ha afirmat el primer edil de la ciutat.

“Molts pensaran que la Ciència és el parent més distanciat de la Cultura. Dos àrees de coneixement que moltes voltes es posen en contradicció. Com si la raó i la tecnología no puguera estar en contacte amb la passió i la creativitat. Emili Rodríguez-Bernabéu, cardiòleg i escriptor, demostra esta compatibilitat. I demostra, de manera irrefutable, que la literatura naix del cor. El seu treball analitza les relacions, moltes voltes complexes del valencians, entre els uns i els altres, i amb la resta de l’Estat Espanyol. Un tema sobre el que han debatut també alguns dels més grans estudiosos de la nostra terra, com ara Manuel Sanchis Guarner o el mateix Joan Fuster”, ha afirmat.

Emili Rodríguez Bernabéu “ens duu també de la mà amb els seus poemes, o als assatjos, tant per mons propers, com els conflictes entre veïns, com horitzonts infinits i inabastables”.

Hui, la Fundació Huguet i l’Ajuntament de Castelló també volen reconèixer la tasca cultural del cicle “Castelló a Escena”, ha confirmat. “Fa ara dos dècades, alguns del principals aficionats al món del teatre de la nostra ciutat, van proposar a l’Ajuntament posar en marxa una sèrie de representacions teatrals. Des de eixe llunyà 1992, on van ser tan sols 3 grups els que van encetar el cicle, s’han incorporat molts més companyies de teatre amateur que han nascut, en part, pel suport i la presència d’este cicle cultural”, ha manifestat l’Alcalde, després de dir que “amb el pas dels anys la proposta es va anar consolidant amb la representació de desenes d’obres i la participació de centenars d’actors i actrius, la majoria nascuts a Castelló. Obres dels clàssics, com Shakespeare, però també una important presència del textos d’un gènere propi com el “sainet valencià” que preserva una part molt important de la idiosincràsia i el fet artístic valencià, sobre tot pel que fa referència a l’ús de la llengua. Noms propis com Rafa Lloret, Virginia Porcar, El “Chato” Prades, Pedro Díaz i l’antic regidor de Cultura, Miguel Ángel Mulet, són els responsables de la consolidació d’este cicle que, a més, compta amb el seguiment massiu del públic, en una època on no sobre espectadors a les sales”.

“Castelló a Escena” és un exemple “més del poder la participació ciutadana a la vida cultural de la nostra ciutat, un exemple de que l’entusiasme d’un grup de persones pot posar en marxa qualsevol iniciativa. Hui, parlar de teatre, parlar de la promoció de nous grups i companyies amateurs, passa ineludiblement per “Castelló a Escena”. Un cicle que dóna també nom al Premi Nacional de Teatre que atorga este Ajuntament”.

“Per tant, hui estem de celebración. Per festejar este 9 d’Octubre, però també per la tasca d’engrandir la nostra cultura tant de Emili Rodríguez-Bernabéu com dels homes i dones que portent 20 anys donant vida al cicle “Castelló a Escena”. Un any més, la Fundació Huguet ens ha convocat per honrar les nostres tradicions, la nostra història i la nostra llengua. I un any més els castellonencs i castellonenques devem sentir-nos orgullosos de comptar amb una representació tan distingida de la ciència, les lletres i l’esperit valencià”, ha afirmat.

Hi ha que recordar que els premiats de l’any pròxim com a ‘Valencià de d’Any’ son Isabel Clara Simó i l’Escola Valenciana.

PREMIS 9 D’OCTUBRE I CONCERT AL TEMPLET
A més a més, l’Alcalde de Castelló ha participat de forma activa en els actes que s’han celebrat amb motiu de la festividad del 9 d’Octubre i per el matí ha anat a la entrega dels Premis que dona la Generalitat Valenciana en el Palau de la Generalitat en València i, también ha estat en el concert de la Banda Municipal de Castelló en el templet de la música del Parc Ribalta, en Castelló.

 

comentario 1 comentario
Caida libre
Caida libre
10/10/2011 07:10
Lo que se premia

Exceptuando algunos casos muy honrrosos, lo único que se premia es la fidelidad la PP. Desafortunadamente el PRI mejicano se va a quedar corto con el PP valenciano.

Subir