elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Segona conferència dels Dissabtes Literaris 2015

Segona conferència dels Dissabtes Literaris 2015
    MÁS FOTOS
    Segona conferència dels Dissabtes Literaris 2015 - (foto 2)
    Segona conferència dels Dissabtes Literaris 2015 - (foto 3)
    Segona conferència dels Dissabtes Literaris 2015 - (foto 4)
    Segona conferència dels Dissabtes Literaris 2015 - (foto 5)

    Per a la segona conferència del cicle Dissabtes Literaris, l’Agrupació Borrianenca de Cultura ha convidat l’escriptor Joan-Lluís Lluís. La xerrada, titulada “Les lletres de batalla de Joanot Martorell i Joan de Montpalau”, ha tingut lloc el dia 16 de maig a les 17 h en la seu de l’entitat cultural.

    Joanot Martorel va viure en el segle XV i era un cavaller i escriptor valencià. La seua obra més coneguda és el Tirant lo Blanc, considerada la primera novel·la moderna d'Europa i traduïda a molts idiomes. Joanot Martorell va tindre una vida ben agitada, amb nombrosos enfrontaments amb altres cavallers. Un dels enfrontaments de més nomenada va ser contra Joan de Montpalau, cosí prim seu. El motiu va ser que Joan de Montpalau, arran de mantindre relacions la germana de Joanot Martorell, Damiata, va prometre casar-hi. Tanmateix, no va complir la promesa i Joanot Martorell el va desfiar a un combat en Anglaterra. En l'edat mitjana, les cartes en què hom citava a combat s'anomenaven 'lletres de batalla'.

    Joan Lluís-Lluís (Perpinyà, 1963) col·labora en els diaris El Punt i Vilaweb, en el setmanari Presència i en la revista digital Esguard. Actualment dirigix el Servei de  Difusió de la Llengua Catalana de la Casa de la Generalitat en Perpinyà. És coautor, juntament amb Pascal Comelade, del Manifest revulsista nord-català. També ha escrit texts de cançons per als grups Blues de Picolat, Casellas Sextet Folk, Sol i Serena i Joanjo Bosk. Entre els seus llibres més destacats hi ha Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos, Aiguafang i Acremallengua, elogi de la diversitat lingüística.

    El cicle Dissabtes Literaris va començar el 2006 i, si bé les primeres edicions tractaven sobre temàtica literària ben diversa, els darrers anys s'ha dedicat a la difusió de la nostra literatura medieval.

    En la temporada d'enguany dels Dissabtes Literaris s’hi preveu una xerrada més, la de la borrianenca Glòria Olivares, que versarà sobre el Llibre dels fets i la infantesa del rei Jaume I i serà el 23 de maig a les 17 h en el local de Agrupació Borrianenca de Cultura (C. Encarnació, 45, entresòl).

    Subir