elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Totes les paraules de Benidorm reunides en un diccionari

Totes les paraules de Benidorm reunides en un diccionari

    La regidora de Turisme de l’Ajuntament de Benidorm, Gema Amor, ha presentat hui a l'edifici del Torrejó el Diccionari de Benidorm, un projecte enciclopèdic que arreplega totes les paraules i termes relacionats amb la ciutat a través d'entrades ordenades alfabèticament i que inclou tot tipus de disciplines i ciències. L'edil de Turisme ha estat acompanyada en la presentació pel director del projecte, Pascual Almiñana; el president d’Hosbec, Antoni Mayor; la gerent de la Fundació Turisme Benidorm, Leire Bilbao; i el director de l'IES Pere Mª Orts i Bosch, Antonio García.

    Gema Amor ha destacat que la Fundació Turisme Benidorm ha reprès un projecte aparcat des de 2003, però que “mereixia veure la llum per l'envergadura del treball en el qual s'han implicat onze grans persones i professionals”. Els creadors d'aquest projecte són Pasqual Almiñana, Rafael Alemany, Francisco Amillo, Josep Cano, Eusebi i Juanjo Chiner, Bàrbara Alemany, Beatriu Farach, Rosa Fuster, Francesc Xavier Llorca, Anna Pont i Sinto Llorca, tots ells reconeguts experts en les seues disciplines, la majoria dels quals han assistit a l'acte celebrat avui.

    L'edil de Turisme ha avançat que el diccionari tindrà la seua versió digital gràcies a la Regidoria de Noves Tecnologies que dirigeix Rubén Martínez i als alumnes de l'IES Pere Mª Orts i Bosch que desenvoluparan una aplicació informàtica per a accedir amb un sol ‘clic’ a la història de Benidorm des de la web o qualsevol dispositiu mòbil. Aquesta part estarà coordinada pels professors de l'IES Pere Mª Orts Mª José Lozano i Salvador Mira, i els seus alumnes desenvoluparan l'aplicació. Aquest projecte estarà finalitzat al maig de 2015 i permetrà l'actualització d'articles i la proposta d'incorporació de noves paraules.

    Pasqual Almiñana ha descrit el ‘Diccionari de Benidorm’ com “un estudi científic que arreplega tota la història de la ciutat des de la seua fundació en 1325 fins a l'actualitat”, incloent paraules de disciplines com l'arquitectura, pesca, cuina, toponímia, turisme, anatomia, llengua, medicina, literatura, festes, personatges històrics, música, biologia, o frases fetes. Almiñana ha detallat que en paper són 600 pàgines, amb 1.200 il·lustracions i prop de 1.000 entrades.

    El president d’Hosbec, Antonio Mayor, ha assenyalat que “és una alegria que aquest important projecte ho tinguem ja entre les mans”.

    Subir