Castellano

Bellreguard posa en marxa un pla d’igualtat de gènere transversal

  • Fins 2020, actuarà sobre cultura, oci, educació, esports, comunicació, salut i ocupació amb especial incidència sobre adolescents i immigrants

  • Contra la violència de gènere proposa la creació d'un Consell Comarcal amb policia especialitzada, atenció psicològica o grups d'ajuda mútua per a víctimes

  • Salavert: «la violència de gènere manifesta la discriminació existent, la situació de desigualtat i les relacions de poder dels homes sobre les dones »

El Pla d'Igualtat, Inclusió i Cohesió Social de Bellreguard (ICSBe) inclou el nou Pla d'Igualtat de Gènere, un document que preveu actuacions transversals en quasi totes les àrees de competència municipal fins el 2020 i que, entre d'altres, planteja la creació d'un Consell Comarcal amb policia especialitzada, atenció psicològica o grups d'ajuda mútua per a víctimes de la violència de gènere. Com recorda la regidora d'Igualtat de Bellreguard, Dora Salavert, «la violència de gènere manifesta la discriminació, la situació de desigualtat i les relacions de poder dels homes sobre les dones».

El pla proposa lluitar conjuntament contra la violència de gènere des de la policia local i les àrees de benestar social, sanitat i educació en coordinació amb la Guàrdia Civil, el jutjat de violència de gènere, els serveis socials generals o l'Associació de Dones de Bellreguard. Així mateix, proporcionarà amb un habitatge provisional a aquelles dones que patisquen la violència per part dels que són o han estat cònjuges i amb qui estan o han estat lligades per relacions similars d'afectivitat, encara que no haja hagut convivència. També oferirà cursos de defensa personal per a dones i les campanyes de conscienciació davant la violència de gènere incidiran sobre la població jove i adolescents en col·laboració amb els centres escolars.

El Pla d'Igualtat de Gènere de Bellreguard actuarà sobre dos eixos: el d'atenció-intervenció, dels quals se'n faran càrrec la policia i la treballadora social; i el de prevenció-sensibilització on s'actuarà sobre àrees com la cultura, l'oci, l'educació, els esports, els mitjans de comunicació, la lluita contra la violència de gènere, la integració, la salut i la formació i l'ocupació. Es preveuen actuacions centrades en qüestions de gènere dintre de les activitats culturals que organitze l'Ajuntament: des de l'adquisició de temàtica de gènere per a la Biblioteca Municipal a l'enregistrament d'un CD de música infantil no sexista amb intèrprets locals. També la promoció de campionats esportius de categoria femenina. Igualment, s'utilitzarà de la guia de llenguatge no sexista de la Direcció General de la Dona per a evitar els estereotips i que tots els escrits consistorials es redacten en un llenguatge no discriminatori. A més, es fomentarà la participació de les dones immigrants en les diferents activitats comunitàries que es porten a terme.

El Pla d'Igualtat de Gènere compta amb tres avaluacions: la prèvia a la posada en marxa, la que es realitzarà a l'inici i final de cada actuació per a comprovar el seu desenvolupament i la final, en 2020. Com explica Salavert «amb el pla establim un marc específic d'actuació municipal perquè dones i homes puguen participar en diferents àmbits des de la igualtat entesa com un dret personal però, alhora, es tracta d'un instrument de treball que aglutina les actuacions a realitzar des dels diferents departaments municipals per tal de millorar la situació de desigualtat de les dones en tots els àmbits de la vida social i aconseguir una igualtat real i efectiva entre homes i dones».

Pujar