elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El reglament de participació ciutadana implica els veïns en les decisions i els pressupostos

    Bellreguard compta amb reglament de participació ciutadana després que dimecres s’aprovara amb els vots a favor del PSPV-PSOE i Compromís i l’abstenció del PP. Encara que ara s’obri un període d’esmenes i al·legacions, en finalitzar el termini, l’Ajuntament comptarà amb una eina que permetrà la participació directa en la presa de decisions de ciutadans, associacions i aquelles candidatures polítiques que, amb més d’un 3% de vots en les eleccions municipals, es queden sense representació municipal. Representants de tots elles, junt a l’alcalde, el regidor de Participació i, amb veu i sense vot, els tècnics municipals formaran part del Consell de Participació Ciutadana.

    A més, es creen altre òrgans participatius que com els consells sectorials, la Mesa d’Entitats on estaran representades totes les associacions inscrites en el nou registre d’associacions municipal o el Consell del Poble, màxim òrgan decisori del que formaran part tots els empadronats majors de 16 anys i també aquells ciutadans que, sense estar censats, ho sol·liciten i demostren els seus vincles amb Bellreguard. Es tracta d’un òrgan pensat per a prendre decisions estratègiques que afecten al futur del poble. Igualment, el reglament preveu la possibilitat de convocar, a proposta del ple municipal, els anomenats Grups d’Intervenció Participativa, formats per ciutadans escollits aleatòriament, per a poder obtenir un mostreig de l’opinió pública.

    El reglament preveu la redacció d’un Pla d’Acció Municipal amb les competències del Consell de Participació Ciutadana, l’elaboració de pressupostos participatius, així com la possibilitat d’incorporar polítiques concretes a petició dels propis ciutadans. De fet, el reglament regula la participació dels veïns en el plenari: a més d’intervenir lliurement en el torn de precs i preguntes podran plantejar temes a tractar. Finalment, el reglament també contempla la realització de consultes ciutadanes.

    Per a Àlex Ruiz, primer tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, “és un reglament ambiciós i un pas decidit cap a la democràcia participativa que habilita nombrosos mecanismes i canals de participació” i incideix en què “allò important, en tot cas, és posar-lo en pràctica perquè l’única manera d’apropar la política als ciutadans és que decidisquen en allò que els afecta directament ja què Bellreguard és cosa de tots”. Per a Ruiz “calen dos elements fonamentals perquè funcione: la voluntat política de l’actual i la implicació decidida de la ciutadania”.

    Subir