elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Activitat de voluntariat mediambiental per al control i seguiment de quiròpters

Activitat de voluntariat mediambiental per al control i seguiment de quiròpters
    MÁS FOTOS
    Activitat de voluntariat mediambiental per al control i seguiment de quiròpters - (foto 2)

    El Departament de Medi Ambient en col·laboració amb la Fundació Limne ha programat per a aquest divendres 12 de juny una nova activitat de voluntariat mediambiental que s’engloba en l’àmbit del ‘Projecte Rius’. A través d’aquesta activitat que completa el cicle de tres eixides de camp durant les darreres setmanes, es pretén donar a conèixer algunes de les espècies d’animals més característiques del patrimoni faunístic de les nostres serres i, al mateix temps, establir protocols de control i seguiment d’aquestes per tal de conèixer l’estat de les seues poblacions. En aquest cas, l’activitat ‘Jornada d’identificació i seguiment de quiròpters’ tindrà lloc al capvespre, amb eixida a les 19 hores des de l’àrea de descans de la Via Verda a Batoi (C/ Montdúver).

    Durant l’activitat d’aquest divendres 12 de juny, que es desenvoluparà al Paratge Natural Municipal del Racó de Sant Bonaventura-Els Canalons, permetrà als participants conèixer les característiques més destacades d’aquestos mamífers alats, els ensenyarà a identificar-los mitjançant detectors d’ultrasons i a construir i col·locar caixes-niu per tal d’afavorir les seues poblacions.

    Els quiròpters (rates penades, ratots) són magnífics bioindicadors de l'estat de conservació dels ecosistemes. D'altra banda, són excel·lents reguladors naturals de les plagues d'insectes; així, un sol exemplar pot caçar en una nit entre 500 i 1000 d'aquests invertebrats, convertint-se d'aquesta manera en formidables aliats de l'agricultura i el medi natural.

    S’ha d’assenyalar que la Fundació Limne, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcoi, va encetar l’any 2014 un projecte de seguiment participatiu de quiròpters, a través del qual diversos grups de voluntaris –a través de l’observació i de la utilització dels detectors d’ultrasons- obtenen informació sobre l'estat de conservació i la distribució d'aquests mamífers alats en diferents espais fluvials situats al llarg del riu d’Alcoi o Serpis. Enguany, es pretén continuar amb aquest projecte per tal d’ampliar la informació obtinguda durant l’any passat.

    Cal recordar que el ‘Projecte Rius’ és un projecte de participació ciutadana que pretén augmentar els processos de millora, conservació, protecció i divulgació dels valors ambientals de l’ecosistema fluvial del riu Serpis o riu d’Alcoi, sobre tot del seu afluent, el Polop, al seu pas pel Paratge Natural Municipal del Racó de Sant Bonaventura-Els Canalons. La participació ciutadana es duu a terme a través de la formació d’un voluntariat ambiental que s’encarrega de la recopilació d’informació, anàlisi i investigació sobre els indicadors de qualitat de l’ecosistema fluvial del riu que serviran posteriorment per elaborar estudis tècnics de l’estat del riu i per realitzar accions de restauració i conservació d’aquest medi natural.

    El regidor de Medi Ambient Paco Agulló comenta que “tenim ben clar que una de les tasques bàsiques i més importants de la Regidoria de Medi Ambient és la divulgació i la promoció del coneixement al voltant dels nostres valors naturals, i una de les formes més efectives i alhora divertides de complir amb aquesta premisa són els programes de voluntariat, com aquest ‘Projecte Rius’ que hem anat desenvolupant al llarg dels últims anys. Creiem que els amants del medi i la natura trobaran ben interessant aquesta oferta, i seguiran recolzant les activitats amb la seua participació activa, contribuint així, a més, a millorar l’estudi del nostre entorn natural i també les condicions de la nostra fauna i flora”.

    Subir