elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Activitat amb els instituts per analitzar l’impacte dels incendis forestals en els sòls

Activitat amb els instituts per analitzar l’impacte dels incendis forestals en els sòls

    Amb motiu de l'Any internacional dels Sòls (2015), declarat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), les Escoles Associades de la UNESCO d’Alcoi (Batoi, IES Andreu Sempere i IES Pare Vitòria), en col·laboració amb el departament d’Agroquímica i Medi Ambient de la Universitat Miguel Hernández (UMH) i el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi, s’han plantejat analitzar l’impacte dels incendis forestals en els sòls. En aquest sentit, es duran a terme diferents activitats, tant en l’aula com en la serra.

    Dintre de les activitats a l’aire lliure, el passat divendres de matí es va portar a terme una eixida a la zona de Serelles per realitzar un experiment sobre el terreny, el qual ha consistit a instal·lar un aparell ‘simulador de pluja’ per veure com les precipitacions poden provocar efectes erosius sobre el sòl, depenent dels diferents graus de cobertura que puguen tenir. En aquest sentit, es va simular pluja sobre el sòl sense cobertura vegetal, sobre sòl amb la cobertura vegetal actual, sobre terrenys llaurats, sobre terrenys compactats, etc. Els alumnes, així, han pogut observar els nivells d’absorció d’aigua en les diferents tipologies de terrenys, així com els nivells d’escorrentia generats a cada cas.

    L’activitat va estar coordinada per Jorge Mataix Solera, del Departament d’Agroquímica i Medi Ambient de la UMH, qui fou també l’encarregat de dirigir i coordinar l’Estudi de l’Impacte del Foc i Tractament Postincendi de la Zona de Serelles, encarregat per l’Ajuntament d’Alcoi després de l’incendi a aquella àrea, el juliol de 2012.

    Les activitats sobre l’estudi del sòl continuaran després d’aquesta primera eixida tant a l’aula com a noves tasques de camp: a finals de març tornaran al mateix lloc per comprovar l’evolució de la vegetació i l’increment o no de l’erosió. I en una última fase, a finals de curs, s’elaboraran les conclusions del treball i posteriorment es prepararà el material divulgatiu en forma de panells expositius, per donar a conèixer tota la feina. A més, està prevista una trobada a Crevillent on diferents grups de l’Estat presentaran els seus projectes.

    Tal i com explica el regidor de Medi Ambient Paco Agulló, “estem molt satisfets per aquesta iniciativa, perquè permet als alumnes dels nostres centres treballar en el projecte, i ampliar coneixements amb una feina al propi camp. És molt positiu que els instituts de la ciutat s’impliquen en la gestió del nostre medi natural, que culminarà amb una mostra que permetrà al públic local comprovar tot aquest treball que s’està fent a la zona cremada”. 

    Subir