elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Medi Ambient constata l’àmplia presència de tortugues autòctones al primer tram del riu Serpis

  • Actuació de control dins el marc del Projecte Rius de conservació i millora dels espais fluvials

Dins del marc del Projecte Rius de conservació i millora dels rius i els espais fluvials del terme municipal d’Alcoi que l’Ajuntament d’Alcoi i els voluntaris de la Fundació Limne venen duent a terme des de l‘any 2012, durant aquest estiu es va realitzar una campanya per a controlar la població de la tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans), espècie exòtica invasora dels nostres rius i llacs, al Paratge Natural del Racó de Sant Bonaventura-Els Canalons. Durant els dos últims mesos, ampliant aquesta actuació, s’ha dut a terme un projecte de seguiment i control de les poblacions autòctones de tortuga d’aigua (Mauremys leprosa) en un tram del riu d’Alcoi o Serpis situat aigües avall de la confluència dels rius Riquer i Molinar.

Els resultats d’aquest projecte han estat espectaculars ja que ha permès capturar, identificar, marcar i posteriorment lliurar de nou al riu una setzena d’exemplars de tortugues autòctones -dotze adults i quatre juvenils, la majoria dels quals són mascles- que formen part d’una colònia estable localitzada en el tram de riu inspeccionat. Amb tot, i arran de les inspeccions realitzades pels voluntaris de la Fundació Limne i els tècnics de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi sota la supervisió dels tècnics de la Direcció General del Medi Natural de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, s’ha detectat la presència aigües avall del riu de més individus que podrien pertànyer a altres colònies de tortugues.

A la primavera està previst reprendre el projecte per tal de fer el seguiment dels exemplars identificats i també per veure les connexions existents entre les diferents colònies o, per contra, determinar que formen part de la mateixa.

Tal com indiquen els tècnics del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi, la presència de la tortuga d’aigua als nostres rius és un bon indicador de la qualitat de les seues aigües, on aquesta pot trobar una certa quantitat d’insectes, invertebrats, peixos, larves d’amfibis i matèria vegetal que formen part de la seua dieta bàsica. La bona qualitat que presenten les aigües del riu actualment i la disminució de les agressions urbanístiques dels últims anys està afavorint cada vegada més l’augment de la biodiversitat faunística d’aquest ecosistema fluvial.

A les inspeccions del riu també s’han localitzat altres espècies animals: entre les aus destaquem la presència de l’agró blau (Ardea cinerea), l’esplugabous (Bubulcus ibis), la gallineta d’aigua (Gallinula chloropus), l’oroneta de cua roja (Cecropis daurica), l’abellarol (Merops apiaster) i l’oroneta de ribera (Riparia riparia); entre els amfibis és normal trobar la granota comuna (Rana perezi) i el gripau (Bufo bufo), i entre els mamífers, la rata d’aigua (Arvicola sapidus) i els quiròpters o rates penades.

El regidor de Medi Ambient Paco Agulló destaca que el Projecte Rius, a més de servir d’estudi i anàlisi dels nostres espais fluvials, està oferint ja resultats que milloren la qualitat mediambiental d’aquestes zones: “Gràcies a aquest treball dels últims anys estem aconseguint mantindre un control sobre diversos espais fluvials del nostre entorn; ara, a més, la intervenció per al control de les tortugues invasores ens serveix per millorar la qualitat faunística, posant fre a una colonització que amenaçava amb desplaçar a les espècies autòctones, i que podia suposar un greu risc per al medi fluvial. Però, a més, el control de tortugues autòctones ens demostra que la qualitat de l’aigua del riu està millorant molt durant els últims temps. Des de Medi Ambient, en col·laboració amb la Fundació Limne, continuarem treballant per la conservació i la millora dels espais fluvials, tan valuosos per al nostre ecosistema”.

Subir