elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Ajuntament avança la campanya del voluntariat de protecció d’incendis 2014

  • Obert el termini d’inscripció a aquest programa de prevenció d’incendis forestals que organitza el Departament de Medi Ambient

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi, amb el suport de la Conselleria de Governació i Justícia i la col·laboració de Protecció Civil, ha avançat enguany l’inici de la campanya de voluntariat mediambiental de prevenció d’incendis forestals. La campanya es portarà a terme dins del període comprés entre el 16 de juny i el 29 d’agost, avançant dues setmanes el seu inici respecte a l’any passat, degut a les condicions climàtiques i ambientals que estem patint en els darrers mesos, i per tal de reforçar les mesures de prevenció, vigilància i control del territori davant el foc. Cal recordar que fa uns anys la campanya només es desenvolupava durant el mes d’agost, i en l’última etapa de govern municipal aquest termini s’ha ampliat. El termini d’inscripció per formar part d’aquest programa de voluntariat ja està obert, i acabarà el proper 10 de juny.

L’objectiu del voluntariat ambiental municipal és complementar les tasques en matèria de vigilància i control dels incendis forestals que desenvolupen les diferents administracions competents en la matèria. La coordinació de la campanya es fa des del Departament de Medi Ambient en estreta col·laboració amb Protecció Civil.

Enguany s’establiran dos punts de vigilància fixa: un a la torreta de vigilància de la forest pública de Sant Cristòfol, junt al Projecte Canyet, i altra a Sant Antoni, prop de l’ermita. També s’establiran dos punts de vigilància mòbil: un amb bicicleta al recorregut de la Via Verda d’Alcoi i Racó de Sant Bonaventura-Canalons, i un altre amb vehicle motoritzat que cobrirà altres zones del terme municipal.

Com cada any, el programa s’encetarà amb un curs de formació als voluntaris en què se’ls capacitarà en l’ús dels equips de comunicació, tècniques per a la detecció d’incendis i geolocalització mitjançant plànols i mapes. A més, els voluntaris rebran una dieta de 10 euros per dia de vigilància.

El regidor de Medi Ambient Paco Agulló ha remarcat que tot indica que enguany viurem un estiu molt complicat en matèria d’incendis forestals: “Les circumstàncies meteorològiques i climàtiques estan ja provocant situacions dramàtiques, i encara no han arribat els pitjors mesos de l’any. Tots els senyals d’alarma estan encesos, i des de l’Ajuntament no podem quedar-nos de braços plegats, sinó que dins de les nostres possibilitats hem de posar en marxa tots els recursos disponibles per intentar minimitzar els efectes del foc sobre un dels més valuosos patrimonis dels alcoians: el nostre entorn natural. Fem una crida a tothom qui tinga interés a que se sume a aquesta campanya; afortunadament, els alcoians i les alcoianes són en general ben conscients de la riquesa i el valor del nostre medi, i sempre hi ha una resposta important davant aquestes mobilitzacions. Però hem de reiterar un aspecte: quan hi ha un incendi al terme municipal els veïns i veïnes es bolquen prestant ajuda voluntària per a l’extinció. Això ho hem d’agrair, sincerament i de tot cor, però també hem de remarcar que en la prevenció i vigilància també calen mans, perquè amb un dispositiu que ens permeta actuar ràpidament podrem actuar millor sobre els possibles focs”.

L’any passat van participar a l’operatiu més de quaranta voluntaris, i enguany s’espera arribar a aproximadament 60, “degut a que són més els torns a cobrir amb l’ampliació del termini, i també per la preocupació social davant els episodis que en plena primavera ja han colpejat el nostre entorn”, segons el regidor. Cal dir també que diferents entitats com ara Creu Roja, ACIF, ASAF, Radioaficionats 30 Charly Alpha, Protecció Civil o alguns corredors de muntanya també participen de forma coordinada en la campanya estiuenca de prevenció d'incendis forestals realizant tasques de vigilància preventiva i establint retens a les seues seus. Paco Agulló ha volgut agrair públicament la tasca d’aquestes entitats i també dels voluntaris que se sumen al programa: “Mai no reconeixerem suficientment el que tota aquesta gent fa en defensa de la nostra massa forestal i el nostre entorn. Són uns veritables herois i valga l’agraïment més profund en nom de tots els alcoians i alcoianes”.

Els interessats a participar durant aquest estiu en el grup de Voluntaris Ambientals de l’Ajuntament d’Alcoi i en la realització de tasques de vigilància per a la prevenció d’incendis forestals, poden inscriure’s mitjançant el formulari disponible a la web del Departament de Medi Ambient, o bé telefonant al 965537127 fins el 10 de juny.

Subir