elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

De Finlàndia al Taller de Piñero

  • Dues estudiants finlandeses han realitzat les seues pràctiques a Alcoi gràcies a la Xarxa FP

Des que Alcoi es va afegir a la Xarxa FP, els estudiants de Formació Professional de la ciutat han tingut l’oportunitat d’accedir a programes de pràctiques a diferents països d’Europa. Però, a més, l’intercanvi és bidireccional, i gràcies a aquesta organització de la que formen part localitats de tot el continent, centres de Formació Professional i empreses, també ha estat possible facilitar les pràctiques laborals d’estudiants europeus a les nostres comarques. L’últim exemple han estat dues joves finlandeses, Saara Hulkko i Anni Ristimella, que durant tres setmanes han pogut ampliar la seua experiència amb una estada laboral a una de les empreses més singulars del nostre territori: El Taller de Piñero.

Ara les dues estudiants ja han tornat a Finlàndia per completar els seus estudis de ‘Tapisseria i decoració d’interiors’, i ho han fet després d’una gran experiència que no només ha servit per millorar les seues capacitacions laborals, sinó també per entrar en contacte amb una cultura ben diferent a la seua. Han estat tres setmanes molt intenses, en les quals han tingut fins i tot l’oportunitat de viure les festes de Moros i Cristians, i que han servit per aproximar-se a processos productius i habilitats professionals que facilitaran la seua transició al món laboral, un dels objectius principals d’aquest programa.

Tant Saara, de 19 anys, com Anni, de 18, admeten que coneixien ben poca cosa de la nostra ciutat abans d’emprendre l’aventura. A l’institut de la ciutat d’Oulu on cursen els seus estudis els van parlar d’aquesta possibilitat, i van començar a cercar informació sobre Alcoi i el seu entorn, i sobre l’empresa on realitzarien les pràctiques. I el que van veure els va agradar: no només el paisatge, la proximitat a la costa o el clima assolellat suposaven un interessant atractiu; també l’ocasió de treballar en una companyia especialitzada en la decoració de locals temàtics i que representa com poques un model empresarial jove i dinàmic.

Així, al llarg d’aquestes setmanes han tingut temps de posar en pràctica les seues habilitats en pintura, envernissat i tractament de la fusta, i també en tapisseria. Comenten els seus companys al Taller que Saara i Anni són aplicades, serioses i responsables en la feina, que han treballat molt bé i que s’han esforçat a aprendre metodologies i processos. Això sí, “el més complicat ha sigut l’idioma”, indica el propi José Miguel Piñero, responsable de l’empresa: “Elles parlen bon anglés i no parlen gairebé res d’espanyol. Nosaltres al taller no parlem massa bé l’anglés. Però al final ens aclarim, que és el que compta. I l’experiència ha sigut molt bona: crec que elles han aprés molt i ho han passat bé, i per a nosaltres també ha sigut interessant. Repetirem l’experiència si tenim oportunitat”.

Al marge de la feina, les dues joves fineses han tingut temps de visitar Alacant i d’anar a la platja, de fer compres, de provar la nostra gastronomia... I de gaudir de les festes; de fet, quan se’ls pregunta què ha estat el millor d’aquests dies, assenyalen els Moros i Cristians.

El coordinador d’aquests intercanvis és el director d’Innovació de l’Ajuntament, Alexandre Martínes, qui indica que “ja estem fent gestions amb l’institut de Finlàndia per a que vinguen nous estudiants a la ciutat. I ara per ara hi ha tres alcoians fent les seues pràctiques a empreses finlandeses, més un quart a Alemanya. A poc a poc anem introduint-nos a la xarxa gràcies a l’esforç dels centres alcoians i de les empreses de les nostres comarques que veuen que és un bon programa per fomentar la mobilitat i enriquir-se mútuament amb diferents formes de treballar, i la veritat és que estem molt agraïts a les companyies que estan participant al programa”.

Per la seua banda, el regidor d’Empresa, Formació i Innovació Manolo Gomicia expressa la seua satisfacció davant aquestes primeres experiències de la Xarxa FP a Alcoi: “Creiem que el programa és positiu per a totes les parts: per a les empreses, perquè els permet comptar amb futurs professionals que els donen diferents punts de vista; a més, poden ser possibles contactes per a futurs negocis perquè són joves que potser algun dia ocuparan càrrecs de responsabilitat a les seues empreses. Per als joves estudiants suposa una gran oportunitat de posar en pràctica els seus coneixements i d’aprofundir en la metodologia professional, i a més practicar idiomes i ampliar vivències i experiències. Per a nosaltres també és una satisfacció comprovar que la Xarxa permet als nostres estudiants estar més preparats per a fer el pas al món professional, i també per a ampliar el seu bagatge cultural i lingüístic, complementant l’ensenyament que reben als centres amb una formació molt positiva en tots els aspectes”.

Subir