elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’alcalde i el regidor de Formació viatgen a Varsòvia per engegar el Comenius Regio

L’alcalde i el regidor de Formació viatgen a Varsòvia per engegar el Comenius Regio
  • Projecte finançat amb fons europeus per aplicar models d’educació inclusiva

L’alcalde Toni Francés i el regidor d’Empresa, Formació i Innovació Manolo Gomicia, junt a un grup de professionals de l’ensenyament de diferents centres alcoians, han viatjat aquesta mateixa setmana a Varsòvia per tal de estretir la col•laboració entre els àmbits educatius i municipals del districte d’Ochota de la capital polonesa i Alcoi, en el projecte Comenius Regio que ambdues localitats comparteixen per posar en marxa diferents mesures que desenvolupen un model d’educació inclusiva. Cal recordar que el projecte està finançat al 75% de fons europeus, i durarà fins a maig del 2015.

L’expedició alcoiana va ser rebuda per l’alcalde del districte d’Ochota, Maurycy Wojciech Komorowski, amb qui es va mantindre una reunió per tal d’establir els nexos de col·laboració d’aquest projecte i de futures iniciatives conjuntes que pugueren sorgir entre la nostra ciutat i aquest districte de 80.000 habitants de Varsòvia, que és la zona que comparteix el projecte europeu amb Alcoi. A més, també es van mantindre sessions de treball amb responsables del Departament d’Educació del districte, i es van realitzar diferents visites a centres educatius de Primària, Secundària i Formació Professional, així com a un Servei Psidopedagògic.

Tant els representants polítics com el professorat alcoià assenyalen que la visita ha estat profitosa. En paraules del regidor Manolo Gomicia, “hem pogut conèixer de primera mà alguns exemples del model anomenat ‘educació inclusiva’, una fórmula que tracta d’incorporar a les aules a alumnes amb necessitats educatives especials, estrangers i també estudiants que retornen de l’estranger. El model ja s’està posant en marxa a Polònia, mentre que al nostre sistema educatiu pràcticament no existeix, i per tant podem aprendre i avançar molt en el tema per a poder aconseguir que aquest tipus d’estudiants s’integren perfectament a l’aula, compartint classe sense que això altere de cap manera els resultats acadèmics. Les primeres experiències en aquest sentit podran començar a posar-se en marxa a Alcoi ja el proper curs escolar”.

Els centres polonesos i alcoians participants ja fa setmanes que estan treballant en el projecte, i ja han establert grups per desenvolupar el treball a realitzar; cadascun dels grups està coordinat per un centre, i els mateixos grups estan ja també establerts i treballant a Polònia:

-Grup I: El concepte d’ensenyança inclusiva es crearà sobre la base de les nostres experiències, pensaments i idees.

-Grup II: Guia per als pares i mares, que inclourà tota la informació necessària, l’assessorament d’especialistes i pares de xiquets amb necessitats especials, així com les adreces de les institucions.

-Grup III: Perfil del professor d’educació inclusiva, establint les seues qualitats i habilitats.

-Grup IV: El pla de capacitació del professorat. S’indicaran les habilitats per al reconeixement dels disfuncions i necessitats especials, saber on buscar ajuda, com parlar amb pares i com treballar amb els xiquets.

Cal recordar que són en total cinc centres educatius d’Alcoi els que participen al projecte Comenius Regio: Romeral, Miguel Hernández, Horta Major, Sant Vicent i Pare Vitòria. Un representant de cada centre va viatjar en aquesta expedició: la directora de Sant Vicent María Nadal, la logopeda d’Horta Major Concepción Fernández, la directora de Miguel Hernández Mª Teresa Seguí, el psicòleg del Pare Vitòria Arturo Morales i la directora del Romeral Montse Salas. A més, també formen part del projecte els docents Juan Sanz, Rosa Maris i María Lloret, que ja van viatjar a Polònia fa només unes setmanes. Els responsables del projecte polonesos, per la seua banda, tenen previst vindre a Alcoi al mes de juny.

El regidor d’Empresa, Formació i Innovació Manolo Gomicia ha volgut destacar una vegada més que “accedir a un projecte d’aquestes característiques ens permet seguir avançant en un model d’educació pública de qualitat, amb més recursos per a poder respondre a les necessitats de tots els nostres alumnes, i contribuint així a oferir una igualtat d’oportunitats i per tant a caminar cap a una societat millor gràcies a la principal ferramenta que tenim per a eixa finalitat: l’educació”.

Subir