elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Ajuntament i Campus d’Alcoi de la UPV posen en marxa una aplicació per millorar el manteniment de la ciutat

Ajuntament i Campus d’Alcoi de la UPV posen en marxa una aplicació per millorar el manteniment de la ciutat
  • Qualsevol ciutadà podrà informar d’incidències des del seu mòbil o tablet, i l’Ajuntament respondrà sobre la seua reparació

MÁS FOTOS
Ajuntament i Campus d’Alcoi de la UPV posen en marxa una aplicació per millorar el manteniment de la ciutat - (foto 2)
Ajuntament i Campus d’Alcoi de la UPV posen en marxa una aplicació per millorar el manteniment de la ciutat - (foto 3)

L’Ajuntament d’Alcoi i el Campus d’Alcoi de la UPV han presentat l’aplicació Smart @lcoi Serveis, que permet a qualsevol ciutadà amb un mòbil smartphone o una tauleta digital informar a l’Ajuntament sobre qualsevol incidència, dany, deteriorament o desperfecte al terme municipal; a més, l’usuari rebrà complida informació sobre les reparacions a efectuar, per a que el propi ciutadà sàpiga com s’està tramitant la incidència i quan s’efectuarà l’oportuna reparació.

L’alcalde d’Alcoi Toni Francés i la directora del Campus d’Alcoi de la UPV Georgina Blanes han presentat aquesta aplicació, que ja està en marxa per a sistemes Android a través de Google Play i en dues setmanes estarà disponible per a Ios (iphones i ipads). L’adreça web on cada usuari podrà consultar les incidències és http://incidencias.alcoi.org

Tal com ha expressat l’alcalde d’Alcoi Toni Francés, “aquesta aplicació és una de les iniciatives per treballar Alcoi com a ‘smart city’, és a dir, com a ciutat intel•ligent que puga aprofitar les noves tecnologies per a millorar la convivència, el benestar i en definitiva la vida dels alcoians. Des d’un primer moment vam estar segurs que el millor camí per a aconseguir aquesta finalitat seria col•laborar amb el Campus d’Alcoi de la UPV, que hui per hui és tot un referent en quant a coneixement i ciència, i que sempre està disposat a treballar per la ciutat. Així, vam decidir posar en marxa una aplicació molt senzilla que a més de ajudar a l’Ajuntament a millorar la ciutat, oferisca al ciutadà una ferramenta per a contribuir a aquesta millora, i al mateix temps se li puguera informar sobre les incidències del seu entorn”.

L’aplicació ha estat desenvolupada amb el finançament la Càtedra ACAL-Ciudad Sostenible del Campus, que ha atorgat dues beques als estudiants que han implementat el recurs, Josep Sansalvador i Juan Jesús Izquierdo. El director de la Càtedra ACAL José Vicente Colomer ha destacat l’aposta de l’Ajuntament d’Alcoi per el model de ‘smart city’: “La inversió que s’haja pogut fer s’ha multiplicat en els resultats finals gràcies al treball del Departament d’Informàtica i dels alumnes. És una satisfacció immensa veure que estem formant alumnes que són capaços de crear aplicacions com aquesta. És una petita part del que pot ser una ‘smart city’, però ens sentim molt satisfets de que s’impulsen aquestes tecnologies”.

Per la seua banda, la directora del Campus Georgina Blanes ha agraït a l’Ajuntament la confiança dipositada: “Com a directora estic molt orgullosa per veure que aquest tipus de projectes veuen la llum. Hem d’agrair la seua participació a l’empresa ACAL, i també als alumnes que han fet possible aquesta aplicació”.

El professor d’Informàtica del Campus d’Alcoi de la UPV Manolo Llorca explica a què consisteix l’aplicació: “A nivell tecnològic vam pensar que fóra multiplatafoma (Android i Ios), per fer-la servir amb mòbils i tauletes; i també amb perfil web, per a que es puga accedir des de qualsevol ordinador. Hem creat un perfil d’usuari, de cada ciutadà, per a que qualsevol persona puga fer una foto d’un desperfecte, geolocalitzar-lo automàticament gràcies a l’aplicació, i enviar la foto a l’Ajuntament. L’Ajuntament rep la foto i posa en marxa el protocol de reparació, de forma que una vegada que està efectuada es torna a fer una foto i se li envia al ciutadà. I és el ciutadà el que tanca el circuit: rep la foto i, si li satisfà, dóna el seu vist-i-plau”. Llorca a més subratlla que amb el mòbil es pot fer la foto per a després remetre-la des del propi domicili, en cas de no disposar d’internet al mòbil i necessitar una xarxa wifi per transmetre les dades: “Es tracta d’oferir el servei de forma directa i personal, fàcilment, amb una resposta per part de l’administració per a que el ciutadà, que és el veritable protagonista d’aquesta aplicació, puga conèixer en tot moment l’estat de la seua petició”.

Primers passos de la Smart City

L’alcalde Toni Francés, a banda de presentar la posada en marxa d’aquesta aplicació, va avançar que als propers Pressupostos Municipals s’han inclòs 30.000 euros per a un conveni amb el Campus de cara a desenvolupar la ‘smart city’: “Tenim previst signar un conveni per a que Alcoi comence a ser un referent en quant a ‘smart city’. Gràcies al Campus, començarem a treballar aquest tema en una triple via: la mobilitat, les energies renovables, i l’ús de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació)”.

Subir